Több aszállyal sújtott évet követően 2023-ban csapadékban nem volt hiány. A telet viszonylag magas átlaghőmérséklet és közepes mennyiségű csapadék jellemezte. A tavasz valamivel kicsit hűvösebb volt a vártnál. A nyári időszak megfelelően meleg volt amit viszont sokszor hosszantartó esőzés kísért.
A szőlőbetegségeknek kedvező körülményeket figyelembe véve, nagy odafigyelést igényelt a növényvédelem. A megelőző szőlészeti munkálatokat kellő precizitással végeztük.
A szüreti időszakban változékony időjárás uralkodott, a jelentős lehülések miatt több szőlőfajta szüretelését meg kellett szakítani és pár nappal később folytatni a betakarítást.
Összeségében a Hajós-Bajai és a Villányi Borvidéki termés jó minőségben és kellő mennyiségben került szüretelésre, tökéletes alapanyagot nyújtott a pincében történő feldolgozásra.
Az évjárat a fehér borokhoz kitűnő volt. Az Illatosok, a sauvignon blanc, a chardonnay és a rozék is nagyon jól sikerültek.
A korai vagy középérésű kék szőlőkből készült gyümölcsös vörösborok szépek, a nagy vörösborok még kérdésesek!
Nagyharsányi pincénkben dolgoztuk fel a 2023 évi villányi szőlőtermésünk legjavát, a prémium borok várhatóan februárban kerülnek kizárólag új Trust hordókba. Régi hagyományos pincében 8-12 méterrel a föld alatt ideális állandó hőmérsékleten kezdődik hordós érlelésük.
Elmondható, hogy a 2023-as megfeszített szőlőtermelési munka emlékezetes marad, viszont a készülő borok segítenek majd még emlékezetesebbé tenni ezt az évjáratot.